Piramida żywieniowa i nasza sałatka!


Nieodłączną czynnością naszego egzystowania jest jedzenie. Jakie ono jest? Zależy od naszej świadomości dotyczącej wartości odżywczych, a także od umiejętności jego przygotowania.

Przez większą część życia uczymy się świadomego korzystania z jedzenia.

W Pracowni Zaradności Życiowej pani Grażynka, która jest pielęgniarką w naszym ośrodku, zrobiła wykład na temat piramidy żywieniowej. Bardzo szczegółowo omówiła, jakie wartości odżywcze mają poszczególne produkty żywnościowe i w jakich ilościach powinniśmy je spożywać, aby być zdrowymi. Zachęceni przez panią Grażynkę, postanowiliśmy wykonać sałatkę.

Aktywne uczestnictwo we wspólnym przygotowywaniu posiłków, stanowi drogę do samodzielności, a przyjemność wynikająca ze wspólnego doświadczania smaków, zapachów i barw, sprawiała nam wiele radości.

Sałatka była przygotowywana z naturalnych i bezpiecznych produktów spożywczych. Uczestnicy, obierając jaja, ugotowane ziemniaki, marchewkę, czy żółty ser, doświadczali szerokiej gamy wrażeń sensorycznych. Mieli również świetną okazję, aby zaobserwować, jak z połączenia pojedynczych produktów, powstaje coś tak pysznego. Nasza sałatka!

Zajęcia kulinarne prowadziły panie: Anna Kaproń i Małgorzata Wrześniewska, zaś fotografie wykonywała pani Anna Ludian, przy współpracy z panią Małgosią.


[pracownia zaradności życiowej]