„Fontanna czekolady"


O czekoladzie zapewne wielu z was słyszało, że to słodki narkotyk, afrodyzjak. Rzeczywiście od czekolady można się uzależnić, kochamy ją za jej przecudny smak i uzależniający zapach. Najnowsze badania wykazały, że czekolada zawiera ponad 600 substancji, które pozytywnie działają na zdrowie. Chronią przed wieloma chorobami, stymulują układ odpornościowy, poprawiają nastrój, a nawet – jak się okazuje – chronią przed próchnicą.

Czekolada wpływa na wzrost poziomu serotoniny i endorfiny w mózgu, co znacząco pobudza nasz organizm. Przeciwdziała depresji oraz zmniejsza podatność człowieka na choroby układu nerwowego, w tym schizofrenię. Słodkości tego rodzaju pomagają nam zwalczać stres i wywołują poczucie szczęścia – niektórzy twierdzą, że jest to porównywalne ze stanem zakochania – dlatego zasługują na miano afrodyzjaków, właśnie z tego powodu czekoladki cieszą się ogromną popularnością i są częstym prezentem na walentynki.

Aby osłodzić sobie Dzień Św. Walentego, w naszym Domu również zorganizowaliśmy dzień z czekoladą i innymi smakołykami.

Panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Dzwoli przywiozły, oprócz dobrego humoru i entuzjazmu, sprzęt potrzebny do stworzenia fabryki czekolady, która, można by powiedzieć, lała się strumieniami prosto na owoce, pianki i chrupki kukurydziane. A te z kolei, trafiały do naszych brzuchów. Było smacznie i miło. Bardzo dziękujemy.