Zajęcia Kulinarne
W ubiegłym tygodniu w Naszym menu po raz kolejny pojawiły się zapiekanki z pieczarkami i żółtym serem. Wyobraźcie sobie, że ta gorąca kanapka jest pierwszym polskim street foodem zarejestrowanym w latach 70 XX wieku. A więc ma już ponad pół wieku.
W naszym jadłospisie nie zabrakło również słodkiego „co nie co”. Podopieczni wraz z terapeutami przygotowali serniki: baskijski i wiedeński, które to zagościły nie tylko na Naszym stole, ale również na stołach naszych przyjaciół w Lublinie.
A dziś? Dziś obiad sycący i rozgrzewający, dlatego w Naszej pracowni przygotowaliśmy gulasz z kaszą gryczaną i warzywami. Podczas przygotowania gulaszu staraliśmy się wydobyć jeden z pięciu podstawowych smaków – umami. Znacie go? Na pewno tak, ale przypomnijmy. Odkrywcą tego smaku był tokijski profesor Kikunae Ikeda, który na początku XX wieku zidentyfikował smak umami, jako pikantny, mięsny. Nazwa umami w języku japońskim oznacza „esencję pyszności”. I takie tylko pyszności w naszej pracowni powstają. Poniżej zdjęcia naszych ostatnich kulinarnych poczynań.